9:50:00 AM

Belon Air...

Aku sekerang dah makin comel.. he..he.. comel la sesangat.. dah mcm belon air... yang aku perasan sejak aku habis pantang sampai la sekarang berat aku tak turun2... naik lagi ada kot...
sbb tu aku kata aku makin comel.. dah rupa belon air... hu..hu... aku sendiri seram tengok diri aku sekrg nih...

dulu zaman husna & yusuf aku cepat turun berat badan.. sbb diaorg kejap je breastfeed... jadi lps abis je, aku terus boleh diet habis-habisan... tp dgn zulaikha aku tak boleh.. asyik makan.. makan.. dan makan.. minum pun bergelen air aku telan... orang cakap kalau breastfeed lagi cepat berat turun.. tp tak jadi la pulak dekat aku.. jd aku terpaksa la control makan sekrg nih... takde la aku nak sekat makanan aku, cuma kena pandai pilih... supaya aku untung, zulaikha pun untung.. kalau tak, aku kurus... baby aku pun kurus...

jadual mengepam aku pun bertambah la since zulaikha taknak direct breastfeed... penat... serius penatnya... kalau tak aku cuma perlu ngepam waktu siang (office hour).. malam aku buleh sua jer kat dia.. sekarang dia dah takmo... ish.. pandai pulak dia milih... tp bila aku bg susu formula tau pulak dia reject... geramm....

waktu jadual ngepam aku:

6.00 pagi = 4 - 5 oz

12.30 tgh hari = 6 - 7 oz

5.30 ptg = 4 oz

9.00 mlm = 3 oz

12.00 mlm = 3 oz

ni kira jadual aku dari hari isnin sampai jumaat.. hari cuti lain cerita.. sbb lagi bertambah sesi ngepam aku.. mmg aku bukan jenis yg rajin sgt mengepam.. sbb kat opis pun aku cuma boleh pam waktu lunch jer... tp cukup la buat si kecik aku.. alhamdulillah.. hasilnya pun mmg stardard lebih kurang tu la banyak nya...

aku harap aku dapat teruskan usaha aku ni, insyaallah...

3:18:00 PM

Happy besday husna

Selamat hari lahir buat anak sulungku.. nur akma husna... hari ni genap 5 tahun umurnya.. alhamdulillah... 5 tahun dulu, first time aku tengok muka dia selepas dia dilahirkan, aku rasa aku lah org yg paling bahagia.. selepas 2 tahun menunggu, akhirnya aku dapat dia... tiap kali aku ingat saat2 aku lahirkan dia, teramat lah manisnya aku rasa...

sekrg dia dah ada dua org adik.. sorang adik lelaki yg hensem dan sorang adik perempuan yg cute bangettt... insyaallah dia boleh jd seorang kakak yang baik... dia terlalu sayangkan adik2nya.. sampai redha jer kalau kena pukul dgn si abg.. nangis sampai hilang suara kalau kena kerja dgn si abg.. dia selalu beralah sampai aku jd geram dkt dia...

semoga dia dipanjangkan umur.. dimurahkan rezeki.. dicantikkan akhlak, baik budi, bahagia di dunia & akhirat...

9:23:00 AM

Akhirnya aku dapat jugak Swing...



Alhamdulillah akhirnya dapat jugak aku memiliki medela swing... he..he.. dah lama aku aim breastpump yg satu nih... tp dek kerana harganya yg ala2 mahaii, jd terpaksa la tangguhkan niat...

memandangkan susuku makin merudum, aku terpaksa cari jalan utk banyakkan susu aku balik.. hu..hu.. memang sedih.. bila tengok muka zulaikha lagi sedih... wpun medela harmony & avent isis ku mmg byk membantu, tp kepenatan membuatkan aku cepat give up... jd bila dah campur malas, kurangla hasilnya.. pernah sampai satu tahap aku rasa nak berhenti jer dari aktiviti mengepam ni... tp mengenangkan sikecil comel aku ni, aku kuatkan jugak... mana tak nya ada sampai satu tahap aku cuma dpt 3 oz jer sekali perah.. sedih...

sejak dpt pump baru, aku pun bersemangat balik.. he..he.. yer la.. kerja dah senang.. tekan butang jer... boleh relax2.. sedar2 dah penuh... sejak dah tak tension2 lg nih, hasil tenusu pun meningkat.. alhamdulillah... boleh kembali tersenyum... tu pun aku cari2 jugak supplement lain... vita-lea, alfafa, habbatus sauda... byk2 jugak rasanya supplement ni membantu...

tq dkt my asben yg sudi bayar separuh dari harga medela swingku...he..he..


9:19:00 AM

Aku dan Breastfeed

Nur Iman Zulaikha, baby girl aku dah 3 bln umurnya... makin comey.. makin tembam.. makin berisi... Byk perkembangan dia yg aku boleh nampak.. dah pandai mengiring... dah pandai gelak besar..he..he.. happy sesangat tengok perkembangan dia..

Yg bertambah best nya sbb dia nyusu badan.. tak macam kakak & abg dia yg breastfeed masa dalam pantang je.. sejak mengandungkan dia mmg aku niat nak breastfeed dia lama... masa kakak & abg dia awal2 lg aku dah beli susu formula.. takde ilmu psl breastfeed lg waktu tu... lgpun pk nak senang jer dulu... bila aku baca... surf internet.. betapa byknya kelebihan menyusu badan, aku jd excited sgt... bila dah buat, terasa puasnya...

So far mmg aku enjoy breasfeed kan si zulaikah.. semua kelengkapan aku ada kan... alhamdulillah husband aku pun bg support utk aku nyusukan dia... infact byk brg2 yg dia belikan... Kalau dulu kat opis time lunch aku tido, tp sekrg aku ada projek baru.. wpun hasilnya tak sebanyak org lain, tp aku puas... at least aku boleh dpt 8oz - 12 oz sepjg dr pg sampai ptg..

Aku harap aku dapat nyuskan dia lama... at least sampai umur dia 1 tahun, insyaallah...:)



benda2 ni yg mest aku bawak tiap kali ke opis.. cooler bag avent, pump avent ISIS & 2-3 biji storage bottle Bumble Bee...



2 pump kesayangan aku... Medela Harmony & Avent ISIS.. banyak berjasa pada aku 2 pum nih...



nih supplement yg aku ambik sepanjang aku breastfeeed si zulaikha... Fenugreek.. aku beli online.. stok utk sebulan RM40 shj..

3:52:00 PM

Baby Baru...


Lamanya tak jenguk kat sini.. aku rasa start dr aku 4 bln pregnant aku dah stop menulis kat sini.. hu..hu.. rindu la pulak.. tiba2 rasa teringin nak update kat sini...

aku dah selamat bersalin.. 30 november 2009 yg lalu.. baby girl.. he..he.. cumey la sesgt pada aku... nama baby baru aku Nur Iman Zulaikha.. dah 3 bln pun dia... bertambah meriah la family aku... dan bertambah2 sibuk la aku....

ni baby baru aku...




2:11:00 PM

Aku Kerinduan...

Hari ni hari ke 13 puasa... Alhamdulillah aku masih mampu berpuasa dgn keadaan aku yg mcm ni... harap2 aku dapat bertahan sampai hujung ramadhan.. kalau dpt puasa penuh, tak payah la ganti nanti...

hari ni jugak hari ke tiga aku hidup tanpa anak2 aku di sisi... rindunya hanya Allah yang tau... aku tinggalkan kat kg memandangkan aku yg selalu tak sihat... dan masalah babysitter diaorg... jd aku gagahkan tinggalkan diaorg di kg...

sepjg jalan balik ke kl asyik teringatkan diaorg.. meleleh2 air mata aku... rasa sunyi jer dalam kereta... sampai rumah pulak lg la aku tak tahan... tengok basikal, kereta & brg mainan diaorg.. buat aku menangis tersedu2... rasa mcm nak jemput diaorg balik ke sini...

aku rasa nak habiskan 3 minggu ni macam 3 tahun rasanya... tiap2 malam aku menung ingatkan diaorg... dok call... call.. sampai mak aku pun tension.. kalau dpt aku undur masa, takkan aku tinggalkan diaorg kat kg.. aku rela jaga wpun aku tak larat mcm ni.. baru aku rasa betapa peritnya hidup tanpa diaorg...

kakak... adik... mama rindu sgt dgn kakak & adik... rindu sgt2... ;-(

9:56:00 AM

HaPi bEsdAy UcoP

13/8/2009, alhamduilllah anak teruna ku genap 2 tahun... wpun satu badan penuh dgn parut ciken pox, tp masih terserlah kehensemannya..he..he... tambah2 bila aku bg cium sambil wish hepi besday kat dia... senyum lebar dia mcm paham2 jer... yg kesiannya aku takleh nak bwk dia ke mana2 utk makan2... tak leh nak ajak kwn2 dia makan2.. even embah dia ajak dtg umah pun kitaorg tak leh nak bwk sbb takut berjangkit kat org lain.. orang kata ciken pox ni time nak abis la dia mencari mangsa baru...

jd buat mkn2 kat umah jer la sefamily... aku pun sihat tak sihat jer.. mlm sibuk membls sms dari pak cik2, mak cik2 & awek2 yg wish besday kat dia... :)

to my ucop, hepi besday.. semoga pjg umur & murah rezeki... jadi anak yg soleh... semoga bahagia & berjaya hidup dunia dan akhirat insyaallah... love u my baby...